MONTAŽA PROTUPROVALNIH VRATA

MONTAŽA PROTUPROVALNIH VRATA

Loša montaža može uništiti i najkvalitetniji proizvod.

U moru montažera protuprovalnih vrata, kako odabrati pravoga?

Kao prvo, treba gledati na profesionalnost. Svaka ozbiljna tvrtka koja prodaje protuprovalna vrata ima svoje zaposlene i iskusne montažere koji znaju kako kvalitetno montirati protuprovalna vrata. Puno tvrtki imaju vanjske suradnike koji su “majstori za sve”, koji se razumiju i u keramiku, i u struju, i suhogradnju (knauf) posebno, općento u sve, a u ničemu nisu stručni. Takvih tzv. majstora ima puno, i rade jeftinije, pa su privlačni potencijalnim kupcima, i oni će i postaviti keramiku, i pobrusiti parkete, i pofarbati stan, ukratko sve što donosi zaradu oni znaju.

Sam čin montaže protuprovalnih vrata prilikom renovacije, kada je potrebno demontirati stara vrata, traje i 4 do 5 sati i više, ovisno o samoj situaciji na mjestu montaže novih protuprovalnih vrata.

Kvalitetna protuprovalna vrata sastoje se od tri glavna dijela: konradovratnika, vidljivog dovratnika i vratnog krila.

Prvo je potrebno napraviti izmjeru na mjestu ugradnje novih protuprovalnih vrata, gdje se određuje visina i širina vrata, te strana otvaranja. Izmjera je vrlo bitna i mora je obaviti stručna osoba, koja bi predložila eventualne dodatke kako bi protuprovalna vrata bila funkcionalna i vizualno prihvatljiva. Poslije stručne izmjere i savjetovanja dolazi i sama montaža protuprovalnih vrata.

Prvo kod montaže treba demontirati postojeća stara vrata, što ne zahtijeva neko znanje, samo adekvatan alat.

Kako smo prije spomenuli kontradovratnik, njega je potrebno prvoga montirati u otvor gdje su bila stara vrata u određen položaj, što i predstavlja prvi problem mnogim montažerima jer su nestručni u montaži istog pa podliježu svim mogući trikovima da bio kupcu “zamazali” oči pred svojom nestručnošću.

Kontradovratnik je predviđen za montažu tzv. sidrima koja se učvršćuju u zid betonskim mortom, što zahtijeva montažu od najmanje dva dana zbog sušenja vezivnog materijala (betona).

Da bi se izbjegla montaža od dva dana, kontradovratnik se sidri u zid čeličnim sidrima (šipkama) debljine min. 10 mm, dužine 100-250 mm, ovisno o zidu u koji se montira kontradovratnik (beton, cigla, opeka…) sve u jednom danu. Sidra se pritom nabijaju u zid i vare za kontradovratnik. Var mora biti čvrst i mora obuhvatiti sidro sa svih strana da bi se na kontradovratnik, koji se sidri u min. 8 pozicija, mogao montirati vidljivi dovratnik koji nosi vratno krilo težine cca 80 kg, ovisno o dimeziji vrata.

Prostor između kontradovratnika i zida popunjava se PUR pjenom, da bi vrata imala bolju zvučnu i toplinsku izolaciju.

Na ispravno i kvalitetno montiran kontradivratnik, montira se vidljivi dovratnik u to predviđene kućice, koji se učvršuje imbus vijcima 8 mm, na 8 mjesta, na 4 mjesta sa lijeve i desne strane dovratnika. Dovratnik se završno dovodi u “vagu” da se kasnije vratno krilo ne bi samo zatvaralo. Na vidljivi dovratnik montira se vratno krilo. Vratno krilo se “štela” kako bi dobro nalijegalo na dovratnik i dalo najbolje performanse koje proizvođač vrata pruža. Podešavanje vrata u 3 osi predstavlja problem “majstorima za sve” pa izbjegavaju takvu vrstu podešavanja. Takva vrsta propusta je česta u novogradnji i serijskoj montaži jer nemaju kontrolu investitora. Kod takve montaže vrijedi izreka da loša montaža uništi i najbolji proizvod.

Da bi izbjegli takve greške kod montaže, birajte tvrtke sa vlastitim i iskusnim montažerima koji znaju svoj posao.

Odgovori