UNUTARNJA / SOBNA VRATA

Sobna vrata Dierre Materiche

Unutarnja / sobna vrata razlikuju se od materijala od kojih su izrađena. Tako razlikujemo vrata izrađena od punog drva, MDF-a (medijapana), stakla, laminirana (furnirana ili obložena umjetnim materijalom)…

Najkvalitetnija unutarnja / sobna vrata su vrata izrađena od punog drva ali su i cijenom najskuplja. Danas je izrada od punog drva postala luksuz iz ekoloških razloga i teške nabave kvalitetnih sirovina za izradu vrata od punog drva.

Na tržištu su najčešće zastupljena laminirana vrata obložena umjetnim materijalom (folijom).

Sama izrada laminiranih vrata je tehnološki jeftinija od ostalih vrata. Materijali koji se koriste u izradi laminiranih vrata su znatno jefitiniji od materijala koji se koriste kod izrade ostalih vrata.

Sama izrada laminiranih vrata ovisi o tome ide li proizvođač na jeftinu varijantu ili našto skuplju varijantu.

Na tržištu postoje unutarnja / sobna laminirana vrata koja su po cijeni povoljnija od ostalih, koja vizualno izgledaju skoro isto kao i skuplja ali ipak postoji razlika u kvaliteti izrade i materijalu.

IZRADA LAMINIRANIH VRATA

Zadržati ćemo se na povoljnim sobnim vratima i njihovoj izradi.

Jeftina laminirana vrata imaju okvir (kostur) izrađen od crnogoričnog drva, uglavom bora ili jele. Sam kostur se radi od tzv. štafli. Untrašnjost okvira se ispunjava tzv. “kartonskim saćem”, u boljoj i skupljoj varijanti se isunjava tvz. “bušenom ivericom”. Kostur se oblaže pločevinom, uglavnom od MDF-a debljine 3-4 mm. Pločevina se uglavnom laminira umjetnom folijom (CPL ili melaminskom) različitih debljina te se folijom dobiva dekor drva. Dovratnici se uglavnom izrađuju od MDF-a i oblažu folijom. Skuplje varijante dovratnika se tehnološki spajaju od komada drva i oblažu MDF-om ili se izrađuju od punog drva. Nekvalitetni dovratnici se izrađuju od iverice koja nije otporna na svakodnevno korištenje vrata. Brave na vratima isto mogu biti različite kvalitete kao i panti koji se ugrađuju u vratno krilo i dovratnik.

Jednom rečenicom: KOLIKO PARA, TOLIKO MUZIKE.

Zato budite oprezni kod odabira povoljnih “jefininih” sobnih vrata jer nisu sva unutarnja vrata ista.

Odgovori